Västra Hamnen i Malmö

 

 

 

Espressotest

Nyheter

Böcker

 

 

 

 

Choklad-Feedback 1

Efter det att denna artikel publicerades så har en chokladkännare hört av sig eftersom han inte håller med om alla punkter som i artikeln radas upp som nyttigheter relaterade till choklad. För den intresserade, så återfinns detaljerna nedan:

Påstående: Choklad höjer koncentrationsförmågan

Detta påstående kom ursprungligen från en chokladkännare. Nu dyker en annan chokladkännare upp och påstår att detta inte är sant. Jag letar lite snabbt i chokladböcker efter information som stödjer tesen att choklad höjer koncentrationsförmågan, och hittar följande:

Sidan 27 i boken "Varför kvinnor behöver choklad" av Debra Waterhouse:

"Chokladen innehåller teobromin, ett ämne som liknar koffein och påverkar hjärnfunktionen positivt genom att göra oss piggare, mer koncentrerade och mer snabbtänkta."

Chokladkännare två kontrar med att:

Teobromin är ett svagt ämne, koffein är "bättre" på att höja koncentrationsförmågan. Detta är dock en subjektiv upplevelse, och undesökningar ger vid handen att man blir nervös vid långvarit utnyttjande.

Vem ska man lita på? Är påståendet sant?

Påstående: Choklad motverkar depression

Detta påstående kom ursprungligen från en chokladkännare. Nu dyker en annan chokladkännare upp och påstår att detta inte är sant. Jag letar lite snabbt i chokladböcker efter information som stödjer tesen att choklad motverkar depression, och hittar följande:

Sidan 26 i boken "Varför kvinnor behöver choklad" av Debra Waterhouse:

"Ungefär hälften av chokladens kaloriinnehåll utgörs av socker, och därmed höjer den serotoninnivån i hjärnan. Ungefär lika många kalorier kommer ifrån fett. Därför kan chokladen samtidigt höja hjärnans endorfinnivå, och resultatet är effektfullt: Alla signalsubstanser i hjärnan hamnar på bästa möjliga nivå för positiv sinnesstämning och ny energi."

Chokladkännare två kontrar med:

Socker och fett finns i allt smågodis. Dessa fetter och kolhydrater är inget att sträva efter utom i vissa krissituationer.

Vem ska man lita på? Är påståendet sant?

Påstående: Choklad minskar risken för blodproppar

Detta påstående kom ursprungligen från en chokladkännare. Nu dyker en annan chokladkännare upp och påstår att detta inte är sant. Jag letar lite snabbt i chokladböcker efter information som stödjer tesen att choklad minskar risken för blodproppar, och hittar följande:

Sidorna 151 och 152 i boken "Choklad" av Claus Meyer Nielsen:

"Det har gjorts försök med råttor där deras kost differentierades med respektive 0%, 10%, 20% och 30% kakaosmör. Kolesterolhalten mättes på försökets första, 30:e, 60:e och 90:e dag och man kunde konstatera att den grupp djur vars kost inte var berikad hade ett kolesteroltal på 150 medan råttor som levde på en kost berikad med 30% kakaosmör bara hade ett kolesteroltal på 100. Förklaringen är att även om kakaosmöret teoretiskt sett innehåller såväl omättade som mättade fettsyror så ombildas just kakaosmörets mättade fettsyror - stearinsyror - till omättat fett i organismen. Slutsatsen är att kakaosmör och alltså även choklad, sänker kolesterolhalten i blodet."

Chokladkännare två kontrar med att det finns mängder av fetter som är nyttigare än de fetter som är mest frekventa i choklad. Chokladkännare två påstår att följande fetter är mest frekventa i choklad:

  • stearinsyra
  • palmitinsyra
  • oleumsyra
  • kokosfett

Vem ska man lita på? Är påståendet sant?

Påstående: Choklad hjälper kärlekslivet

Detta påstående kom ursprungligen från en chokladkännare. Nu dyker en annan chokladkännare upp och påstår att detta inte är sant. Jag letar lite snabbt i chokladböcker efter information som stödjer tesen att choklad hjälper kärlekslivet, och hittar följande:

Sidan 15 i boken "En liten bok om choklad" av Jennie Reekie:

"Fortfarande tvistar man om huruvida choklad är en kärleksdryck eller ej. Det finns emellertid ett samband mellan att äta choklad och att vara kär - eller för att vara mer exakt: att inte vara kär. Choklad innehåller ett kemiskt ämne som kallas fenyletylamin, som också återfinns i den mänskliga hjärnan. Detta kemiska ämne är naturligt amfetamin, som aktiveras när människor blir förälskade, och den orsakar känslan av exalterat lyckorus. När man inte är kär utan känner sig nere och deprimerad, är det vanligt att man tar en chokladkaka till tröst. Det är kanske kroppens naturliga reaktion för att ersätta det saknade kemiska ämnet."

Chokladkännare två kontrar med: För att fenyletylaminet i choklad ska kunna påverka kroppen i någon större utsträckning så måste man äta cirka 14 kg choklad, har någon räknat ut.

Vem ska man lita på? Är påståendet sant?

Påstående: Choklad innehåller antioxidanter

Detta påstående kom ursprungligen från en chokladkännare. Nu dyker en annan chokladkännare upp och påstår att detta inte är sant. Jag letar lite snabbt i chokladböcker efter information som stödjer tesen att choklad innehåller antioxidanter, och hittar följande:

Från Aftonbladet 2003-09-23, citerande BBC:

"Mörk choklad ger mycket antioxidanter
Goda nyheter för dig som älskar mörk choklad. Nyligen genomförda undersökningar i Skottland visar att mörk choklad ökar halten antioxidanter i blodet. Antioxidanter anses skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.  Ljus mjölkchoklad eller mörk choklad tillsammans med mjölk gav dock inte samma effekt. Forskarna är osäkra på orsaken, men tror att just mjölk kan påverka upptaget av antioxidanter. (BBC)"

Chokladkännare två kontrar med att även all frukt innehåller antioxidanter. Detta är inget märkvärdigt.

Vem ska man lita på? Är påståendet sant?

Påstående: Choklad är nyttigt

Detta påstående kom ursprungligen från en chokladkännare. Nu dyker en annan chokladkännare upp och påstår att detta inte är sant.

Chokladkännare två avslutar med:

Allt du påpekar finns naturligt i nästan all mat i olika koncentrationer utan att nån gör affär av det. Man behöver inte komma med krystade förklaringar om nyttighet bara för att något är gott och gör gott. Så har människan alltid gjort, mest när det gäller onyttigt inmundigande. Jag tror mer på placebo-effekten. Tror man så fungerar det.

Vem ska man lita på? Är påståendet sant? (Eller beror meningsskiljaktigheten bara på att chokladkännare ett tänker på ren choklad och chokladkännare två tänker på den choklad som de flesta köper, uppblandad med annat än det som kommer från kakaobönan?)

Berätta vad du vet eller tycker! Skicka ett mejl till lars@bizzbook.com.

Choklad-Feedback 2

Jag fick ett mejl med bland annat följande kommentarer om chokladens eventuella nyttighet:

På en "depressionshemsida" på nätet har man kunnat läsa att choklad innehåller flera nyttiga ämnen som kan motverka depression, migrän, mensvärk med mera. Dessa ämnen påverkar inte alla, och de som påverkas, påverkas olika mycket och på olika sätt.

Choklad kan dessutom enligt samma hemsida öka koncentrationsförmågan, och göra det lättare att slappna av. Effekten beror på vilket tillstånd man är i från början.

Choklad påverkar hjärnan så att produktionen av endorfiner, serotonin med mera ökar. Dessa ämnen har i sin tur de ovan nämnda positiva effekterna på kroppen. Dessutom tillfredsställs kroppens energibehov av socker och fett, vilket gör de flesta belåtna, om man inte äter för mycket.

Angående antioxidanter och mjölk:

C-vitamin är en sorts antioxidant. Upptaget av denna vitamin försämras avsevärt om man intar kalcium i någon form före, under eller efter c-vitaminupptaget. Mjölk är som bekant kalciumrikt och man rekommenderar människor att inte dricka mjölk för tidigt efter att man till exempel har druckit apelsinjuice, just av den anledningen att mjölken försämrar utgångsläget för hur väl man lyckas ta upp c-vitaminet. Det bör vara samma sak med antioxidanter i choklad: Antioxidanter i choklad fungerar bäst om chokladen inte njutes tillsammans med mjölk.

Kommentarer? Skicka ett mejl till lars@bizzbook.com !

Copyright © 2003 Lars Tufvesson, All rights reserved.

 

Hemlighet 1:
Varför 75% ofta är godare än 85%

Hemlighet 2:
Hur du hittar den godaste chokladen

Hemlighet 3:
Hur du överraskar dina vänner med choklad i maten

Hemlighet 4:
Hur du går ner i vikt genom att äta choklad!

Hemlighet 5:
Hur du undviker lyxchoklad som inte är bra

Hemlighet 6:
Imponera på dina vänner genom att berätta hur choklad blir till

Hemlighet 7:
Skillnaden mellan praliner och tryfflar som du måste känna till

Böcker om choklad

Feedback

Version för utskrift