Västra Hamnen i Malmö

 

 

 

 

Espressotest

Choklad

 

 

 

 

Test av espressomaskiner

Går du och funderar på vilken espressomaskin som du ska köpa? Vill du veta vilken espressomaskin som passar bäst för just dig? Då har du kommit rätt! Vi har testat:

Antingen klickar du på länkarna ovan för att komma direkt till testresultaten, eller så fortsätter du nedan och lär dig lite mer om espressomaskiner först.

 

Test av espressomaskiner för hushåll

En god kopp espresso kräver både intresse och motivation. Det kan vara svårare att "få till" en fin espresso hemma än i espressobaren på stan, eftersom det krävs nyrostat kaffe, korrekt malt kaffe, bra utrustning - och lite träning. En hemmamaskin har inte alltid samma tekniska förutsättningar som en proffsmaskin. Det går inte heller att komma ifrån att det kan bli lite söligt på köksbänken...

Creman avslöjar dig!

När espresson tillagas på rätt sätt, får man fram den bästa smaken i kaffet man använder. Kännetecknet för en korrekt tillagad espresso är att det bildas ett läckert lager med skum på toppen av kaffet, som kallas crema. Creman ska ha det karakteristiska, delikata utseendet. Färgen får gärna vara gyllenbrun och marmorerad. Skummet ska vara tätt, kompakt och utan större bubblor.

Avsikten med vår test är att undersöka de olika maskinernas förmåga att tillaga en espresso.

Vi har endast tittat på de funktioner som är direkt relaterade till tillagningen av espresso och steaming av mjölk. Snygg design och pris har därför inte varit i fokus. På de helautomatiska maskinerna har vi också testat tillagning av Kaffe Creme. Resultatet från dessa tester redovisas inte separat, utan nämns bara på några ställen under "annat".

I huvudsak är det vattnets temperatur, vattnets tryck och bryggtid som är avgörande för om du får ett lyckat resultat på espresson.

Testerna visar att de tekniska mätresultaten varierar för de olika maskinerna, inte bara från maskin till maskin, utan också från bryggning till bryggning på samma maskin!

Nästa avsnitt:

Viktiga parametrar när du ska tillaga din espresso

 

 

 

I samarbete med:
Norsk Kaffeinformasion