Västra Hamnen i Malmö

 

Nyheter

Karta

Diskutera

Promenader

Choklad

Länkar

Bästa bilderna

 

Längs Sundspromenaden

Den korta promenaden

Den långa promenaden

 

 

Besök även:
BizzBook
eBöcker om eBusiness

 

 

Har du synpunkter eller förbättringsförslag? Kontakta lars@bizzbook.com!

 

Hur många bilar får det plats på en gågata? Kolla här!

En tur längs Sundspromenaden

Sundspromenaden är Västra Hamnens stolthet. På ena sidan vägen ligger hamnen och havet. På andra sidan hittar vi Bo01-området. Det är här man solbadar på dagen och ser på solnedgången på kvällen. Den arkitekturintresserade har mycket att upptäcka. De allra flesta börjar promenaden söderifrån och vandrar norrut. Det gör vi också.

Skriv ut och ta med! Missa inte:

Klicka i kartan för mer info!

 

1. Entréhuset

Det första huset vi träffar på är Entréhuset, som innehåller 34 bostadsrättslägenheter på upp till 168 kvm. Entréhuset ritades av Mario Campi (Zürich), Arne Jönsson och Jan Tellving. Läs mer om Entréhuset.

 

2. Brf Marinan

I hörnan ligger Brf Marinan, som från början förutom lägenheter skulle innehålla ett hotell. Efter en konkurs omvandlas hotellrummen till lägenheter lämpliga för rika studenter i stället. Minsta lägenheten är 14 kvm. Det blir totalt 28 bostadsrättslägenheter på upp till 164 kvm. I källaren ligger ett garage, som nås med bilhiss från östra sidan. De ursprungliga arkitekterna vann en arkitekttävling. Första pris var att få sitt hus byggt på Bo01-mässan. Arkitekterna blev dock ovänner med byggarna, och vill inte få sina namn associerade med huset, eftersom det gjordes så många ändringar jämfört med ursprungsritningarna. Läs mer om Brf Marinan.

Notera skärmtaket som består av solceller. Skärmtaket kan dras fram och användas som en stor markis.

 

3. Tegelborgen

Tegelborgen innehåller 21 hyreslägenheter. I Tegelborgens bottenvåning hittar vi restaurang Salt&Brygga med prisbelönad ekologisk kvalitetsmat. Här finns även Food Affair för den som vill ta en kaffe- eller glasspaus. Tegelborgen ritades av Marianne Dahlbäck och Göran Månsson. De uppstickande panelerna är solfångare. Läs mer om Tegelborgen.

 

4. Vitruvius

Vitruvius innehåller 14 bostadsrättslägenheter på upp till 172 kvm. I Vitruvius får man bara bo om en person i hushållet är 55 år eller äldre. Visningslägenheterna i detta hus var många bomässebesökares favoritlägenheter under Bo01-mässan. Vitruvius ritades av Anders Bergkrantz och Lars Vretblad. De uppstickande panelerna är solfångare. Läs mer om VItruvius.

 

5. Kajplats 01

Kajplats 01 var arkitekternas favorithus under Bo01-mässan. Huset ritades av Gert Wingårdh och innehåller 21 hyreslägenheter. Den kaffesugne hittar Espresso House här, i bottenvåningen i huskroppen närmast hamnen. Läs mer om Kajplats 01.

A. Trädäcket och Belysningen

Här hittar vi det långa trädäcket av Azobé längs med havet, med sittplatser för folk som vill sola, njuta av lugnet och utsikten, eller bara vila trötta ben. Azobé är ett tropiskt träslag som är speciellt hållbart i den utsatta havsmiljön.

Notera också den underliga belysningen i marken, i form av avlånga "ljusstockar". Med hjälp av fiberoptik avger dessa ett stämningsfullt ljus när det är mörkt.

 I gränden mellan Kajplats 01 och Havshuset hittar vi ett fristående gult gårdshus på 90 kvm, med en stor terass på taket

6. Havshuset

Havshuset består av 16 bostadsrätter på upp till 165 kvm. Arkitekten heter Henrik Haremst och kommer från Malmö. Läs mer om Havshuset.

 

7. Sundsblick och Sundspromenaden

Detta kvarter består av två fastigheter:

  • Sundsblick i söder består av bostadsrättslägenheter ritade av Greger Dahlström. Läs mer om Sundsblick.

  • Sundspromenaden i norr består av bostadsrättslägenheter ritade av Ingrid Reppen och Kai Wartiainen. Notera de stora fönsterpartierna i vardagsrummen som är två våningar höga. Läs mer om Sundspromenaden.

B. Trätrappan och de polerade stenarna

Trädäcket ansluter här till en bred trätrappa som leder ner till vattnet. Här kan man känna på vattentemperaturen och eventuellt ta sig ett dopp. Perfekt för den som inte vill ha sand mellan tårna, och för den som snabbt vill komma ut på djupare vatten. Missa inte de polerade stenarna utanför trädäcket. Konstnären Sigurdur Gudmundsson från Island fraktade stenar till Kina för handpolering, och lade därefter tillbaka stenarna på sin ursprungsplats. Konstverket heter Diamonds are forever.

8. Friheten, Kajpromenaden och Scaniaplatsen

Detta kvarter består av tre fastigheter:

  • Friheten i söder som består av bostadsrättslägenheter. Arkitekter var Bengt Hidemark och Ingemar Jönsson. Läs mer om Friheten.

  • Kajpromenaden i mitten består av sex bostadsrättslägenheter. De två största är etagelägenheter på 142 kvm vardera. Huset ritades av Johan Nyrén. Läs mer om Kajpromenaden.

  • Scaniaplatsen i norr består av 15 bostadsrättslägenheter på upp till 195 kvm. Huset ritades av Ralph Erskine. Kungen och Drottningen var uppe och tittade i lägenheten högst upp i hörnet när de var här och invigde Bo01-mässan. På hörnan i bottenplanet ligger Bar Italia där man hittar både gott kaffe och god glass. Läs mer om Scaniaplatsen.

C. Vattenlabyrinten

Missa inte vattenlabyrinten i nordöstra hörnan av den nersänkta stenytan. Här får vattnet från fontänen längre upp rinna i uthuggna kanaler i stentrappan innan det rinner ner i havet.

D. Fontänen med stenkloten

Fontänen med stenkloten är också den värd en närmare titt. Det går att snurra på de stora stenkloten i den östra ändan av fontänen med handkraft, eftersom vattnet sipprar ut under kloten och hjälper till med att minska friktionen.

Mer att upptäcka

Man tröttnar aldrig på att promenera längs Sundspromenaden, och det är lätt att man fastnar där. För att du inte ska missa godbitarna i närheten av Sundspromenaden, så kommer här två förslag på promenader i Västra Hamnen:

  • Den korta promenaden tar dig tillbaka till Sundspromenadens början via det inre av Bo01-området.
  • Den långa promenaden tar dig också tillbaka till Sundspromenadens början, men denna promenad fortsätter en bit till längs havet, innan den vänder tillbaka via Ankarparken.
  • Har du mycket spring i benen så kan du prova båda promenaderna efter varandra.

Har du idéer om hur denna guide kan förbättras, så hör gärna av dig till lars@bizzbook.com . / Lars Tufvesson

 

Copyright © 2003 Lars Tufvesson, All rights reserved.

Kolla också in Malmö stads nya självguide till Västra Hamnen och Bo01-området

Kajplats 01 Vitruvius Entréhuset Tegelborgen Scaniaplatsen Entréhuset Brf Marinan Tegelborgen Vitruvius Kajplats 01 Havshuset Sundsblick och Sundspromenaden Friheten, Kajpromenaden och Scaniaplatsen