Västra Hamnen i Malmö

 

 

 

 

Espressotest

Choklad

 

 

 

 

Viktiga saker att tänka på när du ska köpa en espressomaskin

Temperatur

Perfekt temperatur för en espresso är 90°C (plus eller minus två grader).

 • Vid högre temperatur får espresson en bitter och bränd smak, och en ljusare och tunnare crema.
 • Vid lägre temperatur får espresson en tam smak och kaffets smakpotential utnyttjas inte fullt ut.

En kraftig packning av kaffet kräver en högre brygg-temperatur, eftersom pumptrycket ökar. Temperaturen på den nylagade espresson bör inte understiga 65°C.

 

Vilket tryck ger espressomaskinen?

Trycket i filterhållaren (maskinens bryggkammare - ofta kallad bajonett) ska vara nio bar. Trots detta uppger de flesta espressomaskiner för hemmabruk att de klarar 15 eller 16 bar. Dessa espressomaskiner har alla samma typ av vibrationspump installerad, men hur maskinerna utnyttjar trycket varierar från maskin till maskin. För att uppnå tillräckligt hög temperatur vid steaming av mjölk behöver man ett högt tryck.

Med en vibrationspump beror trycket i filterhållaren på vilket motstånd vattnet möter på vägen. Motståndet beror på:

 • Dosering (mängden kaffe)
 • Kaffets malningsgrad
 • Hur hår sammanpressat kaffet är
 • Om det finns en crema-"förstärkare" eller inte
 • Hur maskinen är konstruerad för att tillvarata trycket som produceras.

I ett test som detta ger det inte så mycket att mäta vilket tryck som espressomaskinerna åstadkommer i en tom filterhållare, eftersom trycket varierar beroende på hur man brygger sitt kaffe. Vissa maskiner har ett termoblock där vattnet till espresson värms separat, detta ger en stabil och jämn temperatur.

Malning av kaffe

De helautomatiska espressomaskinerna har en inbyggd kvarn som maler hela bönor. Många "vanliga" espressomaskiner kan ofta kompletteras med en kvarn vid sidan om. Har du ingen kvarn hemma kan det bli problem med att få tag precis den malningsgrad som du behöver till din espressomaskin.

Det kan vara bra att veta att färdigmalt espressokaffe i paket ofta har en lite grövre malningsgrad än den malningsgrad man använder till professionella espressomaskiner. Denna lite grövre malningsgrad passar bra till några hemmamaskiner, men inte till alla.

Köper du espressokaffe i lösvikt som mals i butiken så är det viktigt att du noterar hur kvarnen är inställd när du köper kaffet:

 • Om din espressomaskin senare lagar epresson på under 22 sekunder så bör du be om en finare malningsgrad nästa gång du handlar kaffe.
 • Om din espressomaskin tar mer än 28 sekunder på sig att tillaga espresson, så ber du om en grövre malningsgrad nästa gång du handlar kaffe.

Kom ihåg att kaffe är en levande produkt som hela tiden förändrar sig.

Dosering

En espresso ska bryggas på cirka 7 gram espressokaffe. Måttet som följer med maskinen ger sällan så mycket som 7 gram. En lägre dosering ger givetvis utslag på resultatet.

Oftast är det lättare att få till en fin crema på espresson om man använder tvåkoppsfiltret. Detta har att göra med hur vattnet pressas genom kaffet i filtret. Vi rekommenderar att filtret i bajonetten fylls ända upp, då deta ger bäst resultat.

Pods är små paket med kaffe i kuddar som är färdiga att använda. "Easy Serving Espresso (E.S.E)"-märket innebär att kaffekudden har en standardstorlek som passar till espressomaskiner som är märkta med detta märke.

Tid

Den perfekta tiden för bryggning av en espresso är cirka 25 sekunder (22-28 sekunder). Om du uppnår denna tid eller ej beror på en kombination av:

 • Kaffets malningsgrad,
 • Hur hårt kaffet är packat
 • Maskinens kapacitet att pressa vattnet genom kaffet

När du provar dig fram, kan du packa kaffet lösare eller hårdare för att på så sätt påverka bryggtiden.

Steaming av mjölk

Både automatiska mjölkskummare (cappuccinatore) och turbo-steamers gör det enklare att göra mjölkskum till cappuccinon. En cappuccinatore suger upp mjölken från en behållare och värmer upp den. En turbo-steamer sitter som en hylsa på steam-armen och drar in luft som blåses in i mjölken medan den värms.

Denna typ av hjälpmedel betyder inte nödvändigtvis att kvalitén på skummet blir bra. Skummet bör vara silkesmjukt och tätt. Ibland kan kapaciteten på steamern vara låg och då är det svårt att få mjölken att rotera i muggen och få rätt temperatur.

Nästa avsnitt:

Så gjordes espressomaskin-testen