Västra Hamnen i Malmö

 

 Karta

Nyheter

Diskutera

Promenader

Choklad

Länkar

Bästa bilderna

 

 

 

Besök även:
BizzBook
eBöcker om eBusiness

 

 

Har du en nyhet eller annan information som borde finnas här? Kontakta lars@bizzbook.com!

 

Hur många bilar får det plats på en gågata? Kolla här!

Lokala nyheter i juni 2003 om Sundspromenaden och Västra Hamnen i Malmö

Ladda ner ditt eget Västra Hamnen-pussel! (293 kB, för Windows.).

För senaste nytt, se Nyheter om Västra Hamnen i Malmö.

Värmeproblem i prisbelönta Studeum

Kontorshyrorna i Västra Hamnen

Så kommer Kaptenshusen att se ut

Turning Torso liknar inget annat

Turning Torso har blivit dyrare

Ubåtar siktade utanför Sigmahuset

Läget på försäljningsfronten

Lärarna lämnar Wennöska friskolan

Nygammal parkering och nytt husbåtsräcke

Skotsk TV besökte Västra Hamnen

LB-hus bygger Kaptenshusen

Tomt nr 10 blir Brf Marinan

Västra Hamnen-vykort

Ny film om Kockumskranen

Ta spårtaxin till centralen

Två bestick till Salt&Brygga

Dansteatern vill till Västra Hamnen

BBC sände direkt från Västra Hamnen

Elstrejk drabbar Turning Torso

Vigsel i Västra Hamnen är populärt

Hopptorn i inre hamnen?

Nyheter i maj 2003

Värmeproblem i prisbelönta Studeum

Från Sydsvenskan 27/6 2003 samt Ekostaden.com 17/6 2003.

Studeum fick pris som årets HSB-projekt den 13 maj i år. Studeum anses vara en arkitektonisk intressant lösning på att bygga billiga studentlägenheter.

Med Studeum fanns också förhoppningar om att kunna påverka studenterna till att bli mer kvalitetsmedvetna bostadskonsumenter. Man kanske lyckas med detta, men på ett oväntat sätt: En del studenter överväger för närvarande att flytta från Studeum på grund av värmeproblem: Det är för kallt på vintern, och stekhett på sommaren. En del fönster har börjat spricka, förmodligen på grund av värmen. NCC som byggde Studeum och HSB som äger Studeum diskuterar för närvarande vems felet är.

Kontorshyrorna i Västra Hamnen

Från Affärs- & kapitalnytt 2/2003.

"Prime rent" i city i Malmö (dit även Västra Hamnen räknas) förväntas börja stiga inom kort, enligt Jones Lang LaSalle's Nordic City Report. Avkastningen i centrala Malmö låg under fjärde kvartalet 2002 på cirka 6,5%. Västra Hamnen bjöd på ännu högre avkastning, 7,25%.

Så kommer Kaptenshusen att se ut

Från en informationstavla på byggplatsen 24/6 2003.

Kaptenshusen: 22 hus mitt i det nya området norr om Bo01. Inflyttning hösten/vintern 2004.

Turning Torso liknar inget annat

Från www.turningtorso.com 24/6 2003.

Samark Arkitektur&Design AB har fått uppdraget att inreda Turning Torso. De har valt en stram och enkel linje. En skandinavisk stil som alltid känns modern.

Den nyanställda försäljnings- och marknadschefen Pia Sandin kommer från Berkeley Homes i England, där hon har arbetat med exklusiva bostadsprojekt i Londonregionen. "Det handlar om att sälja ett boende där livskvalité och hög service sätts i centrum."

De två nedersta kuberna blir kontorslokaler. Det blir bostäder från och med 12:e till och med 54:e våningen.

I källaren har alla boende tillgång till en egen plats i husets vinkällare.

Receptionen kommer att vara bemannad dygnet runt. Receptionen kan hjälpa till med saker som biljettbokning, tvätt, städning, uthyrning av lägenheten, beställa mat från restaurangen, släppa in hantverkaren, sköta besiktningen av bilen...

På första våningen finns 8 kontorsmoduler som de boende kan hyra.

På sjunde våningen blir det festlokal för upp till 50 sittande gäster. Festlokalen kan delas av och bilda två konferensrum vid behov.

För de boende blir det utsiktsrum på 43:e och 49:e våningen. 43:e våningen har dessutom övernattningsrum för gäster, samt gym med bubbelbad.

Turning Torso har blivit dyrare

Från Sydnytt och Rapport 22/6 2003, samt pressmeddelande från HSB Malmö 13/6 2003.

Tidigare har Turning Torso beräknats kosta 900 miljoner kronor. Nu har prislappen stigit till 1050 miljoner kronor. Halva summan är ännu inte finansierad. VDn för HSB Malmö, Johnny Örbäck, uttrycker ingen oro.

Däremot kan man notera att HSB Malmö har börjat hålla i slantarna. I ett pressmeddelande från 13/6 kan man notera att HSB Malmö skjuter över en del av verksamheten till Manpower, för att kunna koncentrera sig på kärnverksamheten. Bland annat flyttar 60 personer som har jobbat på HSB Malmös boservice-avdelning över till Manpower.

Ubåtar siktade utanför Sigmahuset

Från Sydsvenskan cirka 22/6 2003

Flottan ordnar ubåtsdagar till helgen, eftersom ubåtsvapnet firar 100 år. 26-29/6 finns ubåtsräddningsfartyget Belos vid Sigmahuset i Västra Hamnen. Ubåtarna Uppland och Västergötland dyker också upp. Även internationella besökare väntas.

Läget på försäljningsfronten

Från diverse källor 19/6 2003

Skanska byggde 96 lägenheter och radhus i tre kvarter till mässan. De har sammanlagt 27 kvar att sälja i Havshuset, Entréhuset och Trähuset.

Midroc bygger om konkurshotellet vid hamnen och skapar Brf Marinan. 28 lägenheter står klara i november. De har 21 kvar att sälja.

Framtidsstaden har sålt slut på sina lägenheter. Nu fokuserar företaget bakom Framtidsstaden, Öresundsbostäder, på Brf Boken, där försäljningen uppges gå bra.

Bredvid Studeum dyker m3 upp med samma stil. Denna gång blir det 30 bostadsrätter, som vem som helst får bo i. 28 är fortfarande till salu.

Av Götenehus fem radhus är ett fortfarande till salu.

PackWerk bygger radhus i European Village i etapper. Totalt finns det plats för 22 radhus. 16 är fortfarande till salu.

Nya byggen i startgroparna

Från diverse källor 19/6 2003

PackWerk har satt igång med att bygga fyra smala radhus i anslutning till European Village.

Södertorpsgården börjar bygga ett äldreboende på sin tomt framför Studeum senast den sista juli.

Öresundsbostäder börjar bygga Brf Boken på den stora och centrala obebyggda tomten mitt i Bo01-området senast den sista augusti.

Två små tomter inom Bo01-området har köpts av privatpersoner och kommer snart att bebyggas.

Lärarna lämnar Wennöska friskolan

Från Sydsvenskan 19/6 2003

De sex lärarna på Wennöska friskolan slutar, på grund av för hög arbetsbelastning. Skolan öppnade förra hösten och drivs av företaget Vittra Utbildning från Stockholm. Vittra Utbildning tänker anställa ersättningslärare, och har planer på att utöka antalet elever från 94 till 300 nästa termin.

Nygammal parkering och nytt husbåtsräcke

Från Sydsvenskan 17/6 2003

Kommunen har nu gjort om parkeringen på den obebyggda tomten framför Intentiahuset till parkering med parkeringsautomat. Det kostar 8 kr per timme, oberoende av när på dygnet du vill parkera.

Kommunen håller på med att sätta upp ett skyddsräcke längs med husbåtskajen, så att ingen trillar i hamnbassängen av misstag.

Skotsk TV besökte Västra Hamnen

Från Sydsvenskan 17/6 2003

Det gaeliska reseprogrammet "Cairt Turais" gjorde ett reportage om Malmö. Ett av inslagen spelades in i Västra Hamnen under Västra Hamnfesten. Ett annat inslag spelades in på Ribersborgs kallbadhus.

LB-hus bygger Kaptenshusen

Från Västra Hamnfesten 13/6 2003

Norr om Bo01-området, mellan Daniaparken och European Village, kommer ett område liknande Bo01 att byggas. Mitt i området kommer LB-hus att bygga Kaptenshusen, 22 bostäder i form av stadsvillor, stadsradhus och stadsparhus. Det blir mellan 95 och 179 kvm. Egen garageplats och takterasser. Byggstart i höst. Inflyttning hösten/vintern 2004. Mernsten Arkitektkontor AB har ritat.

Tomt nr 10 blir Brf Marinan

Från Västra Hamnfesten 13/6 2003 samt www.midroc.se

Tomt no 10 i hamnen gick i konkurs. Midroc bygger nu färdigt fastigheten, och kommer att ha 28 bostadsrätter färdiga för Brf Marinan 1 november i år.

Västra Hamnen-vykort

Från Västra Hamnfesten 13/6 2003

Stadsbyggnadskontoret har låtit trycka upp åtminstone tre olika Västra Hamnen-vykort. Ett motiv är badande människor vid spejarna i Daniaparken. I bakgrunden hoppar en person ner i havet från utsiktsplatsen. Ett lätt ironiskt vykort från kommunens sida, med tanke på att Bo01-området enligt kommunen inte är en badplats, samt att det officiellt inte är tillåtet att hoppa i havet från utsiktsplatsen.

Ny film om Kockumskranen

Från Sydsvenskan 14/6 2003

Filmarna bakom "En doft av choklad" och "Far till staden" premiärvisade sin nya film, "Stadens Stolthet" på Västra Hamnfesten. Filmen handlar om Kockumskranens historia samt om Västra Hamnen. Filmen är tjugo minuter lång. Malmö stadsbyggnadskontor har samarbetat med Auto Images AB för att ta fram den.

Ta spårtaxin till Centralen

Från Sydsvenskan 14/6 2003

När Citytunneln är klar kan det bli möjligt att åka förarlös och elektrisk taxi mellan Västra Hamnen och Malmö Central. Kommunen har bett ett konsultföretag att utreda möjligheterna. ABB är en möjlig leverantör.

Två bestick till Salt&Brygga

Från Sydsvenskan 14/6 2003

"Sweden Gourmet Guide" har klassificerat restauranger i Sverige. Salt&Brygga i Västra Hamnen fick två bestick. I Malmö var det bara Årstiderna i Kockska Huset som fick toppbetyget tre bestick.

Dansteatern vill till Västra Hamnen

Från Sydsvenskan ca 5/6 2003

Dansteatern letar lokal. Tillsammans med Wihlborgs funderar de på att göra en ny dansteater av de gamla båghallarna på Stora Varvsgatan i Västra Hamnen som tidigare användes som centrallager av Kockums varv. Om kommunen godkänner förslaget kan ombyggnaden börja i höst, med inflyttning tidigast hösten 2004.

BBC sände direkt från Västra Hamnen

Från Sydsvenskan 11/6 2003

BBC sände direkt från hamnplanen i Västra Hamnen under tisdagskvällen. Programmet handlade om svenskarnas syn på EMU och andra EU-frågor. Inslaget från Västra Hamnen varade i fem minuter och gick att se i BBCs nyhetskanal News 24 i Storbrittannien.

Guidad busstur gör stopp i Västra Hamnen

Från Sydsvenskan 11/6 2003

Nu kan man åka på guidad bussrundtur längs citytunnelns sträckning. På tillbakavägen görs även ett stopp i Västra Hamnen. Turerna kostar 80 kr för vuxna och 20 kr för barn.

Bröllop i torrdockan

Från Sydsvenskan 8/6 2003

Prästen Christer Kyréus höll världens första torrdockevigsel i går. Peter Palm och Katarina Pålsson vann sin vigsel i en tävling anordnad av en radiokanal i tisdags. Kockums gamla torrdocka har nu fyllts med 150 000 kubikmeter dansk sand. I höst släpps vattnet in och torrdockan ska förvandlas till småbåtshamn. Det första bostadskvarteret runt dockan har börjat byggas, och lägenheterna är snart fulltecknade.

Elstrejk drabbar Turning Torso

Från Sydsvenskan 3/6 och 19/6 2003

Elektrikerförbundet har lagt ett varsel som drabbar bygget av Turning Torso från och med 19 juni, men inte så hårt inledningsvis. I dag arbetar bara två elektriker på bygget.

Totalt jobbar 35 personer samtidigt med bygget. Två är elektriker, med normal arbetstid. Cirka 20 är betongarbetare och armerare som arbetar i skift. Resten installerar ventilation i källaren, med normal arbetstid.

Elektrikerförbundet motiverar valet att låta Turning Torso drabbas av strejk med att "Turning Torso är ett stort skrytbygge i Skåne". Elektrikerna strejkar för att protestera mot de pressade byggtiderna i branchen, som de tycker leder till ohälsa.

Söndagen den 22/6 gjuts det fjortonde bjälklaget på Turning Torso. Först därefter kommer elektrikerstrejken att märkas på allvar på Turning Torso.

Vigsel i Västra Hamnen är Populärt

Från Metro 3/6 2003 samt www.brollopstorget.se 2/6 2003

Många funderar på att viga sig i Västra Hamnen, på Bo01-området. En präst berättade att det är jättepoppis att vigas där ute. Några brudpar tvekar, då de har hört att det brukar blåsa jättemycket där ute, samt att där kan vara smockat med folk en lördag eftermiddag i augusti. Allt enligt svaren på frågan var man hittar en vacker plats i Malmö, som ställdes i Bröllopsforumet på BröllopsTorget.

För den som vill få sitt bröllop serverat på ett silverfat redan kommande lördag så finns chansen under sommarfesten i Dockan. Arrangörerna söker ett brudpar. Prästen är bokad. Kläder, makeup, frisyr, bukett, fotografering, transport i Rolls Royce och en tredagarssmekmånad i Oslo ingår. Bara ringarna saknas. Den intresserade skickar ett mejl till vigsel@ideas.se .

Hopptorn i Inre Hamnen?

Från utflykter i hamnen 1/6 2003

Den innersta delen av hamnen i Västra Hamnen är populär som badplats. Ungdomar solar på sluttningarna, och hoppar från kanterna, broarna och husbåten. Senaste utmaningen är att stå uppe i vattenfallet och hoppa ner. Kanske borde den inre delen av hamnen, som inte används av båtar, byggas om till en lite säkrare hoppbassäng än idag, med utmanande hopptorn i varierande storlekar?

 Nyheter maj 2003