Västra Hamnen i Malmö

 

Nyheter

Karta

Diskutera

Promenader

Choklad

Länkar

Bilder

 

Bilderna på denna sida har avsiktligt vänsterjusterats så att hela bilden syns om du skriver ut sidan på ett papper i A4-format.

Västra Hamnen:
Din guide till horisonten

Om man står på trädäcket längs Sundspromenaden i Västra Hamnen och tittar ut mot havet och horisonten, så ser man följande, från vänster till höger:

 

 

 

 

Längst till vänster och på andra sidan hamninloppet hittar vi gräsmattorna som utgör Ribersborgs hundrastplats. I bakgrunden syns bostadsområdet Ribersborg, här främst representerad av höga bostadshus med kortändorna vända mot Limhamnsvägen och havet.

 

 

 

 

Lite längre åt höger syns Ribersborgs Kallbadhus. I bakgrunden hittar vi MKBs hyreslägenheter på Potatisåkern.

 

Fortsätter vi vår vandring med blicken åt höger så kommer vi fram till Limhamns gamla cementfabrik. Fabriken startades 1890 och byggdes ut i olika omgångar. Fabriken var som störst 1970, då man tillverkade sju miljoner fat cement på ett år. Cementtillverkningen upphörde 1978.

 

 

 

 

Sveriges sista utpost i vänstra sidan av Västra Hamnens utblick mot horisonten utgörs av en trio:

  • Man kan ana småbåtshamnen Lagunan i förgrunden.
  • De vita och höga bostadshusen ligger på Ön i Limhamn.
  • I bakgrunden syns Öresundsbrons två våningar: Bilar färdas på ovanvåningen, medan tågen susar fram på bottenvåningen.

 


Så har vi då kommit fram till det mest iögonfallande och största byggnadsverket längs hela horisonten: Öresundsbron. Sveriges högsta byggnad, med en höjd på 203,6 meter. Sveriges näst högsta byggnad är även den en Västra Hamnen-kändis: Turning Torso, 190 meter.

  • Under Öresundsbron glider de stora fartygen fram i farleden som heter Flintrännan.
  • Här hittar vi även gränsen mellan Sverige och Danmark.

 

 

 

 

Därefter kommer vi till Köpenhamn.

Från Västra Hamnen så ser det ut så här, om man tittar noga: (från söder till norr)

 

 

 

 

Till vänster: Två vita skorstenar med en vit byggnad bredvid. Ett värmekraftverk vid namn Avedøre 1 och 2 som till stora delar ägs av Energi E2. Man producerar el och fjärrvärme. Avedøre 1 stod klar ungefär 1992 och drivs med kol. (2002 hade man planer på att byta till halmpellets. Någon som vet om de har bytt?) Avedøre 2 stod klar ungefär 2002 och drivs med halm, gas, olja och biopulver.

  • Avedøre 2 innehåller världens största och effektivaste halmpanna.
  • Avedøre 2 kostade nästan 4 miljarder danska kronor att bygga.
  • Avedøre 2 ersätter tre gamla koleldade värmekraftverk.
  • Vattenfall äger 40% i Avedøre 2.

Till höger: Kastrups nya flygledartorn, som byggdes 2003 och som är 79 meter högt.

 

 

 

 

Fortsätter vi till höger så hittar vi en stor fyr målad i färgerna vit och röd. Det är Kalkgrundets fyr, som ligger mitt ute i havet, i norra ändan av Flintrännan.

Eftersom denna fyr ligger mycket närmare oss än byggnaderna i bakgrunden, så "flyttar sig" fyren om man promenerar längs havet i Västra Hamnen. Bilden ovan är tagen ungefär mitt på Sundspromenaden. Om man går norrut till utsiktsplattformen, så kommer man i stället att ha Kalkgrundets fyr mitt framför Kastrups nya flygledartorn.

Till höger i bild så ser vi ett svart och rektangulärt höghus: Ferring International Center, en kontorsbyggnad som stod klar år 2002 och som är 80 meter hög, med 21 våningar. Ferrings hus är Danmarks högsta byggnad byggd i stål, och Ferring stoltserar med Danmarks snabbaste hissar: 3,5 meter per sekund. (Turning Torsos hissar kommer att vara snabbare, med en hastighet på 4,5 meter per sekund.)

  • Ferrings hus ligger vid stationen Örestad, som man passerar om man åker tåg mellan Malmö och Köpenhamn.
  • Vid Ferrings hus hittar man också Field's shopping center, Skandinaviens största shoppingcenter med 151 butiker.
  • Vid Ferrings hus och stationen Örestad stannar även Köpenhamns metro, så vill man så kan man hoppa av tåget från Malmö här och ta metron till Köpenhamns centrum härifrån.

 

 

 

 

Precis till höger om det svarta och rektangulära Ferring International Center-huset hittar man en eller flera stora byggnader, som förmodligen är flygplatsterminaler. Det lite högre huset i bakgrunden är Hilton Copenhagen Airport.

Till höger: Ett ljust runt torn. Förmodligen en silo av något slag.

 

 

 

 

 

Flyttar vi blicken ett snäpp åt höger längs horisonten så hittar vi skorstenar i olika utföranden, bland annat en stor svart, tre svarta i en grupp och några vita i olika storlekar.

I den vänstra delen av det mörka sammanhängande partiet i mitten av bilden syns en mörk och hög byggnad, som skyms av en svart skorsten i vänsterkanten. Det är Domus Vista, Nordens högsta bostadshus, med 30 våningar och 102 meter. Domus Vista ligger i Fredriksbergs kommun. (Turning Torso har 54 våningar och är 190 meter hög, men i dessa sammanhang räknas inte Turning Torso som ett bostadshus, eftersom Turning Torso innehåller 10 våningar med kommersiella lokaler.)

Precis till vänster om den vita skorstenen med svart på toppen syns en ljus, nästan lika hög byggnad, med ett mörkare lodrätt streck. Det är Carlsbergs Hovedkontor.

I högra ändan av det mörka sammanhängande partiet i mitten hittar vi en byggnad som ser ut som en tjock skorsten: Kongens Bryghus. 70 meter hög, med 21 våningar. Ursprungligen en silo för malt till öl. Silon stod klar 1957. Den användes som silo fram till 1970. Silon byggdes om mellan 1995 och 1997 och innehåller numera lägenheter.

 

 

 

 

I södra delen av centrala Köpenhamn breder de moderna byggnaderna ut sig längs vattnet: (från vänster till höger)

Den höga och smala byggnaden längst till vänster i bild är kortsidan på Radisson SAS Scandinavia, Danmarks högsta hotell med sina 86 meter.

Den mörka och avlånga byggnaden till höger om Radisson SAS Scandinavia är antingen Nykredit eller Mariott Hotel. Dessa två hus ligger bredvid varandra på Kalvebod Brygge.

Till höger om Nykredit/Marriott Hotell syns Codanhus (66 meter högt) i Fredriksbergs kommun.

Den mörka byggnaden till vänster i höghustrion till vänster om mitten av bilden är förmodligen Scandic Copenhagen City Hotel (se även ytterligare en bild på Scandic).

En bit till höger om bildens mitt syns ett höghus med en ljus punkt vid toppen. Det är Radisson SAS Royal Hotel. Den ljusa punkten är SAS-skylten på toppen.

Till höger om Radisson SAS Royal Hotel syns ett höghus som ser ut att vara ungefär tre fjärdedelar så högt. Det är Amtssygehuset i Herlev: Danmarks högsta hus (120 meter högt) och världens fjärde högsta sjukhus! Herlev är en förort till Köpenhamn.

Därefter följer ett okänt kyrktorn.

Det högsta "kyrktornet" är Rådhuset.

Den vita skorstenen med svart topp tillhör Amagerverkets. Skorstenen är 151 meter hög.

Till höger om Amagerverket hittar vi det lite lägre "kyrktornet" på Palace Hotel, det lite högre kyrktornet på Vor Frelsers Kirke, och två okända torn.

 

 

 

 

Därefter följer centrala Köpenhamn med massor av kyrktorn och ett och annat slott. (Svåra att se med blotta ögat.) Här hittar man bland annat: (från vänster till höger)

  • Ett okänt kyrktorn.
  • Rådhustornet 106 meter högt. Färdigbyggd 1905. (Det stora tornet som har en ljus byggnad under sig på bilden.)
  • Amagerverkets skorsten, 151 meter högt.
  • Det lägre tornet precis till höger om skorstenen tillhör Palace Hotel.
  • Vår Frälsares Kyrka. 89 meter. Färdigbyggd 1696. (Det höga tornet med en skorsten och tre småtorn i närheten.)
  • Två okända torn.
  • Christiansborg, 106 meter högt. Färdigbyggd 1928. (Det stora tornet i mitten av bilden.)
  • En större silo.
  • Kyrkan längst till höger med kopparfärgad topp är Sankt Nikolajs Kirke, 90 meter hög. Färdigbyggd 1829.

 

 

 

 

(Här är jag osäker!) I norra delen av centrala Köpenhamn hittar vi Amalienborg (svårt att se med blotta ögat).

Den nappflaskeformade byggnaden är Fredriks Kyrka.

 

 

 

 

 

Lite längre norrut hittar vi tre stora vita skorstenar med svartmålade toppar. 

Mellan den vänstra och den mittersta skorstenen syns delar av en lägre mörk byggnad. Det är Rigshospitalet, Danmarks näst högsta sjukhus med sina 70 meter.

Ännu längre norrut (till höger i bild) är det vindkraftverken som dominerar horisonten.

 

 

 

 

Fortsätter vi norrut hittar vi massor med vindkraftverk, bland annat tjugo vindkraftverk på en lång rad. Raden är svagt böjd för att följa Köpenhamns övergripande stadsstruktur, som består av större och större cirklar.

Det är 180 meter mellan varje vindkraftverk, vilket ger en total längd på vindkraftverksraden på 3,4 kilometer.

Norr om vinkraftverken (utanför bild) så ser man något som ser ut som skog och natur.

Därefter följer vatten, och så är man över i Sverige igen. För att beskåda Sveriges kust norrut från Västra Hamnen så beger man sig lämpligast till utsiktsplattformen i norra delen av Daniaparken (se karta).

 

 

 

 

På den norra svenska sidan så ser man Barsebäcks kärnkraftverk, med två kokvattenreaktorer:

  • Reaktor 1 togs i bruk 1975, och stängdes av 1999.
  • Reaktor 2 togs i bruk 1977, och stängdes av 2005.

Barsebäcks kärnkraftverk stod år 2004 för ungefär 30% av Skånes elkonsumtion.

 


Lite närmare Västra Hamnen kan man se fyren närmast inloppet till Malmös hamn. Denna fyr kallas Malmö Vågbrytarbank.

Därmed tar vår tur längs horisonten slut. Hoppas du fann turen trevlig, trots vissa svårigheter att identifiera byggnaderna som syns längs horisonten.

/ Lars Tufvesson

Har du mer eller bättre kunskap om vad man ser längs horisonten här i Västra Hamnen än vad som finns nedtecknat på denna sida? Skicka gärna ett mejl till lars@bizzbook.com och berätta, så att vi kan förbättra denna sida tillsammans!

Har du en bra bild på saker som man ser längs horisonten från Västra Hamnen?
Skicka bilden till lars@bizzbook.com så kanske vi tar med den på denna sida!