Västra Hamnen i Malmö

 

Nyheter

Karta

Diskutera

Promenader

Bostad

Länkar

Bästa bilderna

 

Besök även:
BizzBook
eBöcker om eBusiness

 

 

Har du en nyhet eller annan information som borde finnas här? Kontakta lars@bizzbook.com!

Bomässan Bo01

Bo01

Mycket har skrivits om bostadsmässan Bo01. Nedan hittar du en kort sammanfattning.

  • Hösten 1995: Malmö, Stockholm, Uppsala, Gävle, Helsingborg, Södertälje, Jönköping och Växjö tävlar om att få arrangera Bo2000.
  • Maj 1996: Styrelsen för Svensk Bostadsmässa beslutar att Malmö ska få anordna Bo2000 på Ön i Limhamn.
  • Oktober 1997: Det påpekas att mässan kan komma att flyttas till 2001, med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU.

Västra Hamnen blir ledig våren 98

  • Våren 1998: Kommunen utnyttjar sin förköpsrätt och köper ett stort markområde i Västra Hamnen av Saab för 240 Mkr. Mässan heter därefter Bo01 och ska hållas i Västra Hamnen.

Bomässan Bo01 skulle vara stor, och ha ett Europeiskt perspektiv. Ledningen spenderade mycket pengar på studiebesök och hade många storstilade och kostsamma planer. En dag blev det för mycket. Ledningen byttes ut, och mässan bantades en aning. Målet var fortfarande att hålla bomässan Bo01 under sommarhalvåret 2001.

Bostäderna byggs

Efter en lång tid utan särskilt många byggprojekt som förbundit sig att bygga hus till mässan, så fick man till slut ihop en ganska stor bunt byggprojekt. Den stora frågan var nu om alla byggprojekt skulle hinna bli klara till bomässan Bo01 öppnande. Ett stort problem var att många byggen skulle byggas samtidigt tätt intill varandra. Bo01-området var vid den här tiden det ställe i Europa där byggkranarna stod som tätast. Inför bomässan Bo01 öppnande byggdes det väldigt intensivt.

Bildspecial: Så såg det ut när Bo01 byggdes.

Bomässan Bo01 öppnas

När bomässan Bo01 öppnades av Kungen och Drottningen stod det klart att väldigt många visningslägenheter faktiskt hade hunnit bli klara. Husen såg utanpå ganska färdiga ut, men inuti bestod många lägenheter som inte var visningslägenheter bara av tomma skal. Under första delen av mässan hade man bara hunnit iordningställa de största vägarna i Bo01-området. De mindre stråken var fortfarande grusgångar. Detta fixades till under mässans gång.

De första invånarna

De första Bo01-invånarna flyttade in medan mässan pågick. Flyttbilarna fick bara komma in i området på förmiddagarna. Flyttning på egen hand utan flyttfirma fick bara ske utanför mässans öppettider. Bilar fick inte vara inom mässområdet under mässans öppettider. De boende fick parkera bilarna utanför Bo01-området.

Bomässan Bo01 lockade många besökare, men inte så många som man hade räknat med. Främst var det de utländska besökarna som uteblev. Många Malmöbor tyckte att inträdet var för dyrt.

Mässbolaget gick i konkurs

Dagen efter sista mässdagen försatte sig mässbolaget i konkurs. Det blev stort rabalder i tidningarna. Många småföretagare som hade hjälpt till med mässan fick inte ut någon ersättning.

Bo01: Från mässa till bostadsområde

Efter bomässan Bo01 revs staketet runt området, och för första gången kunde de boende i området nå sina bostäder utan att passera en vaktad grind.

Nu var det dags att omvandla bomässeområdet Bo01 till bostadsområdet Bo01. Men den historian tar vi en annan gång. Fram till dess får du hålla till godo med en länk till en artikel: Om övergången från mässa till bostadsområde.

Hjälp till

Något i texten om bomässan Bo01 ovan som bör ändras? Skicka ett mejl till lars@bizzbook.com!