Västra Hamnen i Malmö

 

Nyheter

Karta

Diskutera

Promenader

Choklad

Länkar

Bästa bilderna

 

Längs Sundspromenaden

Den korta promenaden

Den långa promenaden

 

 

Besök även:
BizzBook
eBöcker om eBusiness

 

 

Har du synpunkter eller förbättringsförslag? Kontakta lars@bizzbook.com!

 

Hur många bilar får det plats på en gågata? Kolla här!

Den långa promenaden

Den långa promenaden utgår från Bo01-hamnen. Därifrån går turen norrut längs havet. Andra halvan av turen följer Ankarparken tillbaka till hamnen.

Skriv ut och ta med! Missa inte:

Sundspromenaden är Västra Hamnens stolthet. Längs Sundspromenaden kan man promenera flera gånger. Därför börjar den långa promenaden med en tur längs Sundspromenaden från söder till norr.

Efter vattenlabyrinten och fontänen med kloten vid Scaniaplatsen (se en tur längs sundspromenaden), så fortsätter den långa promenaden norrut längs havet.

1. De tre spejarna

I Daniaparken hittar vi de tre spejarna som går ut i vattnet. Här kan man både bada och solbada utan att få sand mellan tårna. Populärt även för bad på morgon och kväll. På kvällen är spejarna belysta av de stora strålkastarna.

2. Utsiktsplattformen

Daniaparken avslutas i norr av utsiktsplattformen. Notera hur havet breder ut sig åt både väster och norr när man kommer upp på plattformen. Gå ut på träbryggan som skjuter ut från plattformen och upplev den svindlande känslan av att stå i fören på en stor båt, högt över havet. Det är inte för inte som träbryggan kallas Titanic-hopptornet. De djärva hoppar ner i havet härifrån, även om det officiellt inte är tillåtet eftersom det finns stenar på bottnen och djupet varierar.

3. Den lilla Kockumskanalen

Vi går över till Scaniaparken där den lilla Kockumskanalen rinner ut i havet efter ett litet vattenfall.

3 Extra. Den spelande kullen

Utöka promenaden: Har du mycket ork i benen och klockan är mellan 12 och 22, så fortsätter du rakt fram längs havet utanför kartan, tills du efter cirka 300 meter hittar den spelande kullen på höger sida där cykelvägen svänger. Kullen har en öppning där man kan gå in i en "dal". Där inne kommer musiken från fyra högtalare i kullen. Denna ljudinstallation skapades 1999 av Bo Andersson och Gunnar Ericson. Ett bra ställe att avnjuta den medhavda fikan på.

När du går tillbaka så kan du om du vill (för att få lite variation) direkt efter den spelande kullen gå in ett hack från havet och följa den bortglömda stigen tillbaka till den lilla Kockumskanalen.

4. Fågelön

Följ den lilla Kockumskanalens kant motströms in till fågelön. Innan Bo01 byggdes häckade många fåglar i området. Denna ö belagd med småsten gjordes för att erbjuda åtminstone några fåglar en ostörd ersättningshäckningslokal. Det finns även planer på att en större ersättningshäckningslokal i norra hamnen, men denna är inte färdigställd ännu.

5. Ankarparkens norra spets

Promenaden fortsätter över kanalen till Ankarparkens norra spets, som består av en talldunge som står på en bädd av vit småsten.

6. European Village

Här hittar vi radhusen i European Village. Europeiska länder bjöds in att bygga ett hus vardera till Bo01-mässan, med hemlandets byggmetoder. Det blev till slut ett tiotal stora radhus. De två radhusraderna håller på att fyllas ut med hälften så breda radhus från Packwerk, eftersom dessa lite mindre radhus har visat sig vara lättare att sälja.

7. Det norska huset

Efter det röda norska trähuset, som har en söderfasad helt i glas, följer vi den slingrande gången längs kanalkanten.

8. Ankarparkens första träddunge

Här hittar vi den första av Ankarparkens fyra träddungar. Varje trädunge har sin egen unika karaktär. Denna dunge innehåller pil-träd.

9. Kanalens mittpunkt

Här hittar vi den Lilla Kockumskanalens mittpunkt. Hit pumpas havsvatten, som sedan får rinna ut antingen i havet norr om European Village, eller i den inre hamnbassängen söder om Ankarparken. Bakom bassängen har vi Studeum, som innehåller 103 studentlägenheter i kubform.

10. Turning Torso

Där Ankarparken korsas av Lilla Varvsgatan gör vi ett uppehåll och studerar byggandet av Turning Torso. Det ska bli 54 våningar och 190 meter högt. Precis söder om bygget och Lilla Varvsgatan finns en utställning om Turning Torso. Den låga gråa muren runt utställningen visar storleken och formen på ett våningsplan i Turning Torso. De höga vita murarna visar hur en lägenhet i Turning Torso på 160 kvm kan utformas (3-5 rum och kök).

11. Ankarparkens södra träddungar

Vi fortsätter på den slingrande asfalterade gången genom talldungen ner mot kanalkanten igen. Här hittar vi de tre träddungarna i södra Ankarparken. Varje trädunge har sin egen unika karaktär (från norr till söder: ekdunge, alsumpkärr (tyvärr utan tillräckligt med sump) och bokdunge). Kvällstid är den svängda kanalkanten belyst med fiberoptik som löper längs med vattenbrynet och ger en mysig atmosfär.

12. Ankarparkens östra sida

I höjd med gångbron över kanalen går vi bort från kanalen genom att korsa parken på trägången av Azobé (ett tropiskt träslag). Längs med Ankarparkens östra sida hittar vi Parkängens studentbostäder och en friskola, Wennöska Skolan.

13. Ankarparkens sydöstra del

Därefter följer vi den asfalterade gången söderut mot det stora röda Intentiahuset av tegel. Intentia-huset har inspirerats av både Kockums gamla fabriksbyggnader och av de stora bostadshusen vid Ribersborg. Ankarparkens sydöstra del består mest av gräs, som är olika högt beroende på årstid. En del av gräset kan bli över två meter högt på sommaren. Lägg märke till de smala lyktorna där hela övre delen lyser när det är mörkt. En slingrande gång genom en lite större talldunge avslutar Ankarparken.

14. Den inre hamnbassängen

Vi går över Propellergatan och studerar den inre hamnbassängen. Här hittar vi det stora vattenfallet som man kan gå under om inte vattenståndet är för högt. Den kaklade bassängväggen är ett konstverk med 102 rinnande mässingskranar från Spanien. Konstverket heter Vattenfall. Konstnären heter Kari Cavén och kommer från från Finland.

15. Husbåten

Vi fortsätter ut mot havet via bassängkanten. Här hittar vi husbåten i mellersta hamnbassängen. Här finns plats reserverad för tre husbåtar.

16. De svarta pyramidstenarna

Fortsätt ner på trädäcket i hamnen. På andra sidan vattnet syns Ribersborgs hundrastplats yttersta spets. Den skarpsynte kan på avstånd studera de svarta pyramidstenarna nära gångbrons anslutning till hundrastplatsen. Egentligen heter skulpturen Drakrygg och skapades 1991 av Birre Skoglund. Gångbron går över den stora kanalen, som här rinner ut i havet. Den stora kanalen omringar Malmös äldre centrala delar.

17. Den lilla fyren

Hamninloppet är väldigt trångt. Båtarna får se upp med de farliga stenarna på den andra sidan. Ute på piren hittar vi den lilla fyren, som visar båtarna rätta vägen in i hamnen med grönt och rött sken.

18. Trätrapporna vid hamninloppet

Som avslutning rekommenderas en fika på trätrapporna vid hamninloppet. Är det sent på dagen så sitt på trädäcket längs Sundspromenaden i stället. Espresso House har kaffe. Food Affair har både kaffe och glass.

Har du lust att promenera mera, så finns även den korta promenaden, om du ännu inte har provat den. Annars får jag tacka för visat intresse. Har du idéer om hur denna guide kan förbättras, så hör gärna av dig till lars@bizzbook.com . / Lars Tufvesson

 

Copyright © 2003 Lars Tufvesson, All rights reserved.

 

De tre spejarna Utsiktsplattformen Den lilla Kockumskanalen Fågelön Ankarparkens norra spets European Village Det norska huset Ankarparkens första trädunge Kanalens mittpunkt Turning Torso Ankarparkens södra trädungar Ankarparkens östra sida Ankarparkens sydöstra del Den inre hamnbassängen Husbåten De svarta pyramidstenarna Den lilla fyren Trätrapporna vid hamninloppet